![](/media/lib/47/czerwone-liscie-3e1dcbb9993f763858eb4e23a56bc987.jpg)
Czerwony alert
16 kwietnia 2009, 08:34Po zbadaniu tysięcy odmian jabłoni naukowcy stwierdzili, że jesienne czerwone liście komunikują owadom, że dysponują bronią chemiczną. Jaskrawe kolory byłyby zatem barwami wojennymi, związanymi z walką drzew ze szkodnikami.
![](/media/lib/45/dziasla-w-szkorbucie-9945ee2c8a741d7365716b33eb39bcce.jpg)
Wyprzedziła pioniera
6 marca 2009, 09:45Za wynalazcę sposobu leczenia szkorbutu uchodzi szkocki lekarz James Lind, któremu w końcu udało się przekonać admiralicję do podawania marynarzom obfitujących w witaminę C cytrusów. Okazuje się jednak, że ktoś go wyprzedził i o 46 lat wcześniej, bo już w 1707 roku zaproponował miksturę na tę potencjalnie śmiertelną chorobę.
![](/media/lib/44/acmella-9349b905022825b117eace5551f77107.jpg)
Elektryczne guziki
5 marca 2009, 09:35Kwiatostany Acmella oleracea, rośliny z rodziny astrowatych, przypominają na pierwszy rzut oka niewielkie żółtawe żołędzie z szypułką. W USA są znane jako elektryczne syczuańskie guziki. Kiedy włoży się je do ust, dają niezwykłe wrażenia smakowo-dotykowe. Niektórzy opisują je jako skrzyżowanie zozoli z doświadczeniami towarzyszącymi lizaniu 9-woltowej baterii.
![](/media/lib/43/blender01-b8d8a91fd568620368e683b0a3b4ab5a.jpg)
Roślinne miksowanie
11 lutego 2009, 10:17Sprzęty kuchenne nie muszą być tylko i wyłącznie użyteczne. Biorąc pod uwagę, że i tak w przypadku niektórych osób stoją na blatach, spełniając głównie rolę ozdoby, można spróbować połączyć przyjemne z pożytecznym. Tak też postąpił pochodzący z Korei projektant Sang Jang Lee, który jako wzór miksującego ostrza blendera wykorzystał kiełkującą roślinę.
![](/media/lib/40/dotyk-3f53c137d49384be5ac5119bb8a496f3.jpg)
Synestezja jak pocieractwo
19 grudnia 2008, 11:56Czy dla kogoś dotykanie dżinsu może być źródłem depresji, obrzydzenia czy bezwartościowości, a styczność ze sztruksem powodem do zakłopotania? Tak, jeśli jest się jedną z dwóch na świecie osób, które doświadczają nieznanej dotąd nauce formy synestezji dotykowo-emocjonalnej.
![](/media/lib/1/1171473439_899203-05593403b9951cf46a4628a77dbee2c3.jpeg)
Pij i chudnij
20 listopada 2008, 20:14Trzy kubki zielonej herbaty dziennie pozwalają zrzucić zbędne kilogramy. Dzieje się tak nawet wtedy, gdy pijąc napar, ludzie nie rezygnują z tzw. śmieciowego jedzenia. Choć więc sporo osób nie przepada za zieloną herbatą i, zwłaszcza jesienną porą, wybiera raczej jej czarną wersję z miodem i cytryną, naprawdę warto rozważyć zmianę przyzwyczajeń.
![](/media/lib/38/krawaty-cc17f59bc566b6dab74bddea6dcbfda6.jpg)
Wróżenie z krawata jak z fusów
7 listopada 2008, 12:23Krawat ujawnia nie tylko preferencje kolorystyczne właściciela, zamiłowanie do mody czy zasobność portfela. Wg naukowców, konkretne rodzaje krawatów są wybierane przez określonych ludzi.
![© Mr Tan](/media/lib/5/1175683589_062555-94be736b72af778ce0e3ba8367b4df02.jpeg)
Papierosa? No to chlup
29 października 2008, 13:19Holenderska firma United Drinks and Beauty Corporation twierdzi, że wyprodukowała papierosa w płynie: napój ziołowy o smaku owocowym, który wywołuje te same efekty. Wg producenta, Liquid Smoking to doskonały sposób na poradzenie sobie z zakazem palenia w miejscach publicznych.
![](/media/lib/33/800px-arabidopsis_thaliana_inflorescencias-65bf6e00e93618ebefb73770a20d5652.jpg)
Wołanie o pomoc ratuje rośliny
17 października 2008, 20:26Prawdziwych przyjaciół poznaje się w biedzie - któż z nas nie zna tego powiedzenia? Najnowsze badania pokazują, że jego sens rozumieją nawet rośliny. Ich "przyjaciółmi" są bakterie reagujące na sygnały wysyłane przez roślinę i pomagające zwalczyć infekcję.
![](/media/lib/15/1190713490_567617-757ab8df524e3853bb2a659c49788d5f.jpeg)
Optymalne tempo życia
14 października 2008, 10:18Do tej pory zawsze powtarzano, że mniejsze gatunki wytwarzają wewnątrz komórki więcej energii niż gatunki większe. Anastazja Makariewa z Petersburskiego Instytutu Fizyki Nuklearnej twierdzi jednak, że nikt nie pokusił się o porównanie spoczynkowego tempa metabolizmu, a to byłoby identyczne niemal dla wszystkich organizmów żywych. Oznacza to, że również tutaj istnieje pewne optimum, dokładnie określone w toku ewolucji.